Het verwijderen van eelt kan je gemakkelijk en veilig zelf doen. Voordat je aan de slag gaat, is het wel verstandig om een aantal dingen op een rijtje te zetten. Hoe pak je dit aan? Welke middelen heb je nodig als je zelf eelt wilt verwijderen? Met ons handige stappenplan wordt dit wel heel simpel!

 

Stappenplan voor het zelf eelt verwijderen

1. Een voetbad

Een voetbad zorgt ervoor dat je voeten lekker zacht worden. Het eelt wordt hierdoor ook zacht en een stuk makkelijker om te verwijderen. Zorg voor een vochtregulerend voetbad met badzout of een lekkere verzorgende olie. Dit reguleert de bloedsomloop en dat is goed voor de hydratatie van binnenuit. Het is belangrijk om een lauwwarm voetbad te nemen. Te warm water is niet goed. Dit droogt de huid juist uit en dat stimuleert de aanmaak van eelt. Een lauwwarm voetbad met een goede olie of badzout is het beste.

 

2. Weken

Om de olie en het water hun werk te laten doen, houd je jouw voeten minimaal 10 minuten in het voetbad. Pak een magazine, bel je moeder of ga voor de televisie zitten. Hoe langer je weekt hoe beter. Tip! Houd wat warm water bij de hand. In een waterkoker bijvoorbeeld. Dan kun je tussendoor nog wat heerlijk warm water toevoegen.

 

3. Scrub

Heb je lang genoeg geweekt? Dan is het tijd voor een goede scrubbeurt. Zorg voor een scrub die de doorbloeding stimuleert. Voorbeelden van goede huidvriendelijke scrubs vind je hier. Scrubben doe je het best door ronddraaiende bewegingen te maken met milde kracht. Als het ware masseer je de scrub in je voeten. Behandel beide voeten volledig maar besteed extra aandacht aan de hardnekkige eeltplekken. Op deze manier verwijder je vriendelijk en simpel de meeste dode huidcellen. Een scrubhandschoen werkt trouwens ook prima.

 

4. Eelt verwijderen

Je gaat nu eelt verwijderen met een rasp, vijl of puimsteen. Voor welk hulpmiddel je ook kiest, belangrijk is om het eelt rustig aan te pakken. Met milde kracht en geduld verwijder je veilig het eelt. Neem je tijd, dat loont echt. Verwijder nooit alle eelt! Een kleine laag eelt beschermt de huid.

 

5. Afspoelen

Na het raspen of vijlen zitten je voeten onder de kleine velletjes. Was en spoel je voeten daarom af met schoon vers water. Wederom niet te heet water gebruiken.

 

6. Afdrogen

Deze stap wordt vaak onderschat. Het is ontzettend belangrijk om je voeten goed af te drogen. Ook tussen de tenen! Goed afgedroogde voeten zijn bestendig tegen schimmelvorming. Trek hier dus rustig een minuut extra voor uit.

 

7. Insmeren

Je wilt jouw nieuwe zachte voeten behouden en beschermen tegen schoenen, wrijving en nieuwe eeltvorming. Dit bereik je met een goede vette en hydraterende voetencrème of zalf. Breng de zalf gelijkmatig op jouw voeten aan. Smeer het goed uit én smeer het goed in. Neem je tijd! Het beste is om je voeten tweemaal daags in te smeren. Zo blijven ze perfect beschermd en heerlijk zacht. Onze tip is om dat ’s ochtends en ’s avonds te doen. Maak het een ritueel, een automatisme, net als tandenpoetsen. Dan zijn jouw voeten altijd heerlijk zacht en gezond.