Iedereen heeft last van voetkloven. Klein of grote, fijn of grof. Maar wanneer worden voetkloven een probleem? En wat zijn voetkloven precies? En belangrijker nog: ‘Hoe voorkom ik kloven?’ Lees rustig verder en we leggen het je allemaal uit.

Wat zijn voetkloven?

Kloven zijn barstjes of scheurtjes in je voet. Vaak zie je ze duidelijk in een droge huid en ook tussen je tenen. Deze zitten er van nature en zorgen ervoor dat de huid niet scheurt bij verschillende bewegingen. Belangrijk is om deze huid en kloven goed te hydraten en af te drogen!

Hoe ontstaan voetkloven?

We praten hier over voetkloven die te diep worden. Dieper dan normaal waardoor zij pijn gaan doen en infecties kunnen oplopen. Er zijn een aantal manieren te onderscheiden waarop kloven ontstaan:
• Niet goed afdrogen tussen de tenen. Er blijft dan vocht achter in de natuurlijke kloven waardoor er schimmel kan ontstaan.
• Zeer droge huid. Je huid verliest flexibiliteit en wordt stroever en ruwer. Hierdoor kan de huid niet meer buigen en zal zij barsten. Hierdoor ontstaan kloven met harde eeltige randen. Omdat de huid in de kloof juist erg dun is kan deze gaan bloeden. Als je hier niets aan doet kan het zelfs gaan ontsteken.
• Transpiratie. Als je veel zweet ontstaat er zoveel vocht op je voeten dat de huid verweekt raakt. Hierdoor beschadigt zij snel. Kleine wondjes, kloven en irritaties ontstaan. Pas in dit geval op voor schimmelinfecties!

Kan ik kloven en eelt voorkomen?

Ja dat kan. Het is belangrijk dat je weet waardoor de kloven bij jou zijn ontstaan. Heb je een zeer droge huid of heb je last van zweetvoeten? Beide oorzaken hebben een andere aanpak:
• Kloven door droge huid
Je wilt de huid weer elastisch en soepel maken. Want dan sluiten de kloven zich. Dit doe je door je voeten goed te verzorgen met herstellende voetkloven crème en vochtregulerende producten. Volg ons stappenplan voor gezonde en verzorgde voeten.
• Kloven door vochtige huid
Het doel is om de huid te beschermen tegen schimmels en infecties. Een schimmeldodend voetbad kan helpen. Droog je voeten altijd heel goed af, ook tussen de tenen. Vet je voeten daarna in met een speciale voetencrème.

Voor de behandeling en preventie van eelt en kloven zijn verschillende oplossingen.