voeten in de zee

Eelt is vervelend. Het is erg onplezierig, ziet er niet fris uit en kan voor nare klachten zorgen als je er niet op tijd iets aan doet. Overtollige eeltvorming voorkomen is het beste wat je kan doen. Daarvoor moet je weten waarom er bij jou eelt ontstaat. Is het voorkomen van eelt bij jou al te laat? Dan is het eelt weghalen de enige juiste oplossing. Dat kan je zelf doen, of laten doen. We zetten alle mogelijkheden en details voor jou op een rij.

Waarom moet ik eelt weghalen?

Als je eelt niet op tijd verwijdert, blijft het zich ophopen. Je krijgt dan steeds meer en dikkere eelt op dezelfde plek. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende vervelende kwalen:

Eeltkloven

Dit zijn diepe groeven in je huid. Vaak ontstaan deze kloven het snelst bij de hak van je voet, rondom de hiel. Dit kan zeer pijnlijk zijn, branderig aanvoelen en zelfs gaan bloeden. Dit gebeurt vaak als grote gedeeltes van je voet met drukking te kampen hebben. Lees meer over eeltkloven en de voorkoming van eeltkloven.

Likdoorns

Als een kleinere plek onder voortdurende druk staat dan is de kans op kloven minder. Wel heb je dan grote kans op likdoorns of eksterogen. Deze ontstaan als een klein deel van je huid voor lange tijd sterke drukking moet doorstaan. Vooral vrouwen hebben hier snel last van als zij op hakken lopen. Het gewicht van het gehele lichaam wordt op die manier niet meer gelijkmatig over de voeten verdeeld. In plaats van een gelijkwaardige verdeling van gewicht, gaat alle druk naar de bal van de voet. De tenen hebben het dan ook zwaar te verduren. Ook te smalle schoenen dragen heeft dit effect op de bal van de voet en de tenen. Onderschat de pijn van een likdoorn nooit. Het kan zeer pijnlijk zijn en de dagelijkse werkzaamheden enorm belemmeren.

De 3 meest veelvoorkomende klachten bij eelt

1 Likdoorns en eksterogen
2 Kloven en hielkloven
3 Branderig gevoel en pijn

Wat is een likdoorn precies?

Een likdoorn ontstaat als een klein deel van je voet of teen onder constante druk staat. Dit gebeurt als je te kleine schoenen draagt of veel op hakken loopt. Dan verhardt de huid op die kleine plek steeds meer. Hierdoor ontstaat een harde kern als een naald. Die naald prikt bij iedere stap in je huid. Dat is erg pijnlijk! Mensen met een likdoorn ontlasten die plek meestal waardoor ze anders gaan lopen. Hierdoor krijgen ze vaak last van gekke spierpijn en steken op allerlei andere plaatsen. Zorg altijd dat je normaal blijft lopen, en dat je zo snel mogelijk van die likdoorn afkomt!
De plekken waar likdoorns het meest voorkomen zijn de tenen, botjes en onder de bal van je voet. Er zijn middelen zoals likdoornpleisters en drukringen op de markt. Deze helpen likdoorns verwijderen en voorkomen.

Kan ik eelt zelf verwijderen?

Ja dat kan. Mits de eeltvorming niet te ver gevorderd is. Hoe je dat veilig zelf kan doen lees je in ons eelt stappenplan.