Het feit dat je zweet als mens is heel normaal. Sommigen ondervinden hierbij echter zoveel hinder doordat ze overmatig zweten, dat zij niks anders zouden willen dan een oplossing te vinden om het zweten stop te zetten. Daarbij kun je overwegen om jouw zweetproductie tijdelijk stop te zetten door het Botox spuiten in de oksels, de handen, de voeten of het voorhoofd.
Veel mensen denken dat Botox een verzamelnaam is voor merken die botuline toxine bevatten. Dit is echter niet waar; Botox is een merk. De producten die botuline toxine bevatten kunnen worden gebruikt voor een injectable, zoals voor een anti-rimpelbehandeling. Botuline toxine wordt aangemaakt door een bacterie genaamd ‘Clostridium Botulinum’. Botox kan voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt.
Bij een anti-zweetbehandeling kun je je ongeveer hetzelfde voorstellen als bij een anti-rimpelbehandeling waarbij Botox gebruikt wordt. Bij een Botox behandeling waarbij rimpeltjes worden verminderd of zelfs verwijderd, zorgt de Botox ervoor dat de spiertjes in je gezicht tijdelijk verslappen. Bij een anti-zweetbehandeling vindt hetzelfde proces plaats: de Botox zorg ervoor dat het ‘zweetsignaal’ in je lichaam wordt geblokkeerd. Zo wordt de productie van het zweet verminderd.
Als je Botox oksels nou niet zo een heel fijn idee vindt, dan zijn er andere oplossingen. Zo kan je probleem wellicht worden verholpen door middel van een laserbehandeling. Deze behandeling heeft als extraatje dat niet alleen het overmatige zweten wordt verholpen, maar ook de eventueel bijbehorende lichaamsgeur.
Waar er bij Botox behandelingen injecties worden gebruikt, wordt er bij de laserbehandeling een speciaal ontwikkelde applicator die met ronddraaiende bewegingen geleidelijk warmte verspreid over de huid. Omdat dit warm en een beetje gevoelig kan zijn, wordt er eerst een olie aangebracht op de huid als verkoeling. Bij de laserbehandeling worden de zweetkliertjes selectief uitgeschakeld, waardoor de productie van het zweet en de daarbijbehorende lichaamsgeur sterk worden verminderd.
Door de laser worden de zweetklieren selectief uitgeschakeld. Het omliggende weefsel wordt hierbij niet aangetast, waardoor de zweetproductie en dus ook de bijbehorende lichaamsgeur drastisch verminderd worden. Net als bij de Botox behandeling kun je na de anti-transpirantie laserbehandeling gewoon weer je dagelijkse activiteiten oppakken. Wel heb je voor een optimaal resultaat minimaal vier behandelingen nodig; bij Botox is één keer voldoende.