Eelt beschermt jouw huid tegen beschadiging door wrijving. Je kunt het zien als een natuurlijke pleister. Een beetje eelt is dus goed. Maar eelt hoopt zich op. Wordt deze opeenhoping te groot dan kan dit vervelende klachten veroorzaken. Tijd om in te grijpen! Hierbij is het altijd verstandig dat je weet waarom je eeltvorming hebt gekregen. Zo kun je blijvend en effectief iets aan die eeltvorming doen. Misschien komen onderstaande oorzaken je wel bekend voor?

 

Hoe krijg ik eelt?

Eelt ontstaat door wrijving. Dat kan op allerlei mogelijke manieren gebeuren. Door veel op slippers of blote voeten te lopen. Door veel op hakken te lopen. Door het dragen van niet goed passende schoenen. Door een bepaalde beweging steeds maar te herhalen. Bijvoorbeeld als je altijd op je rechter elleboog leunt op een houten tafel. Denk aan het omspitten van de tuin, een stukje terras bestraten op je knieën, drummen of dweilen. Op alle bovenstaande manieren creëer je een gevoelige droge huid die gevoelig is voor eeltvorming. De huid gaat zich hier beschermen tegen die wrijving en verhardt zich. Dat is in principe een goed teken. Echter, als de wrijving aanhoudt en de hoeveelheid eelt toeneemt, nemen de klachten ook toe. We spreken dan van overtollig eelt.

 

Wat zijn de oorzaken van overtollig eelt?

Overtollig eelt kan verschillende oorzaken hebben. Als je ieder weekend een paar uur in de tuin werkt, zullen je handen zich beschermen tegen het tuingereedschap. Doordeweeks heeft je lichaam genoeg tijd om te herstellen. Ben je tuinier of hovenier dan hebben je handen het zwaarder te verduren. Als je stratenmaker bent en veel op je knieën werkt en met je handen dan is de kans groot dat je op knieën en handen eeltvorming ondergaat.

 

Is het erg als ik veel op hakken loop?

Niet persé. De natuurlijke drukverdeling van gewicht op je voeten verandert door het dragen van hakken. De druk concentreert zich naar één plek. Loop je veel op hoge hakken dan is de eeltvorming op de bal van je voet het grootst. Ook de vorm van de schoen zorgt doorgaans voor een onnatuurlijke drukverdeling. De plekken waar de voetbotjes uitsteken zijn erg gevoelig voor eeltvorming. Hier zal snel meer eelt ontstaan en vervelende klachten als likdoorns liggen op de loer. Lees hier wat je aan likdoorns kan doen.

 

Werk ik eelt in de hand als ik veel loop tijdens mijn werk?

Ja en nee. Door je voeten goed te verzorgen kun je heel veel voorkomen. Lees ook ons stappenplan om eeltvorming te voorkomen. Werk je in de horeca en loop en sta je bijna de hele dag? Houd dan je voeten goed in de gaten. Dit geldt ook voor mensen met overgewicht. Daarnaast speelt goed passend schoeisel een enorme rol. Het kan ook zijn dat de stand van jouw voeten of de manier waarop je loopt of beweegt problemen oplevert. Een droge huid is ook gevoeliger voor eelt. Daarnaast wordt de huid droger naarmate ze veroudert. Je maakt dus steeds meer kans op eeltvorming.

 

De 5 belangrijkste oorzaken van eeltvorming:

1. Geen goed of goed passend schoeisel waaronder hakken.


2. Niet genoeg bescherming; veel op slippers lopen, zonder handschoenen in de tuin werken.


3. Verkeerde stand van je voeten of verkeerde manier van bewegen.


4. Droge huid, door ouderdom, schoonmaken of een tekort aan verzorging.


5. Veel druk door staand beroep of overgewicht.

 

Herken jij jezelf in een van de bovenstaande oorzaken? Dan is het verstandig om hier iets aan te doen.