Zweetvoeten, voor veel mensen is het hebben van zweetvoeten een bekend probleem. Natte en plakkerige voeten en een onaangename geur, bezorgen velen een gevoel van schaamte. Ook al was je je voeten goed met zeep, trek je elke dag schone sokken aan, toch blijft die vieze geur hangen wanneer de schoenen na een tijdje worden uitgetrokken. Dit heeft alles te maken met bacteriën. Zij leven graag in een omgeving die warm en vochtig is zoals sokken en schoenen. Daar voeden ze zich met losgeraakte huidschilfers. In een menselijke voet zitten ongeveer 250.000 zweetklieren die per dag 0,25 liter vocht afscheiden. Toch is het zo dat vele mensen er nauwelijks last van hebben, terwijl dit bij anderen juist wel het geval is. Wat is de oorzaak voor zweterige voeten? Dat is een vraag die jij jezelf misschien stelt. Dit heeft met meerdere factoren te maken. Hygiëne is hierbij een belangrijk aspect. Uit onderzoek is gebleken dat mensen hun handen beter verzorgen dan de voeten. Dit terwijl je voeten een belangrijke functie hebben en daar moet je dus goed voor zorgen, bijvoorbeeld door eelt te verwijderen.
Gelukkig kun je zweetvoeten behandelen. Het begint met het goed wassen van je voeten; probeer deze zoveel mogelijk te wassen met water en zeep. Het nemen van een voetenbad is aan te raden. Aan het water kun je een bacteriedodend-middel, zuiveringszout of azijn toevoegen om de bacteriën te doden. Een andere manier om zweetvoeten te voorkomen doe je door het wisselen van schoenen. Door het wisselen van schoenen zorg je ervoor dat bacteriën niet de hele dag in een warme en vochtige omgeving leven. Hierdoor hebben ze een kleinere kans om zich te vermenigvuldigen en jou zweetvoeten te bezorgen. Wanneer het niet lukt om van schoenen te wisselen, kun je proberen zoveel mogelijk zonder schoenen te lopen. Op deze manier houd je de voeten zoveel mogelijk droog, hetgeen een goede manier is om zweetvoeten te voorkomen.
Er zijn meer manieren om zweetvoeten tegen te gaan. Het zijn vaak kleine en simpele dingen, maar ze bezorgen je misschien wel schone en frisse voeten. Zo kun je met een gerust hart je schoenen uittrekken wanneer je daar zin in hebt. Daarnaast verklein je op deze wijze ook de kans op kalknagels en/of voetschimmels.
Andere veel voorkomende voetklachten zijn een hamerteen en hallux valgus. Bij de laatst genoemde, groeien de grote tenen naar binnen. Het gewricht zal naar de buitenkant groeien waardoor een bult (bunion) ontstaat met alle gevolgen van dien.